Wat is Cellulite?

Cellulite komt voornamelijk voor bij vrouwen. Vooral nade pubertijd heeft
80% tot 90% van de vrouwen last vancellulite. De term cellulite verwijst
naar de kuiltjes van de huid op de heupen, dijen en billen.

 Deze verschijning komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen als gevolg van verschillen in de manier waarop vet, spier- en bindweefsel verdeeld zijn in de huid van mannen en vrouwen. ü De knobbeligheid van cellulite wordt veroorzaakt door vetophopingen, wat het bindweefsel onder de huid verstoord. Dit leidt tot de karakteristieke veranderingen in het uiterlijk van de huid.

Cellulite is niet gerelateerd aan de aandoening die bekend staat als cellulitis, dat is een verspreiding van bacteriële infectie van de huid en de weefsels onder de huid.

  Wat is van invloed op cellulite

Erfelijkheid, dikte van de huid, geslachtleeftijd, de hoeveelheid en de verdeling van het lichaamsvet kunnen allemaal invloed uitoefenen op de mate waarin cellulite aanwezig of zichtbaar is.

Medicijnen die de hormoonhuishouding uit balans brengen worden ook in verband gebracht met het ontstaan van cellulite. Medicijnen als de anticonceptiepil en zware antidepressiva hebben grote invloed op deormoonhuishouding.

Het is aangetoond dat mensen met cellulite andere patronen bindweefsel hebben dan mensen die geen cellulite hebben. Mannen hebben dit bindweefselpatroon veel minder dan vrouwen.  Cellulite is niet direct een teken van overgewicht, maar een genetisch verschil in de manier waarop vetweefsel en bindweefsel zich vormt in combinatie met factoren die dit kunnen beïnvloeden.

 Waar komt Cellulite het meest voor?

De meest voorkomende plaatsen waar cellulite zich het meest ontwikkelt zijn de dijen en billen. Dit komt vooral doordat deze gebieden gevoelig zijn voor vetophopingen. Daarnaast komt cellulite ook voor op andere plekken op het lichaam:

Buik: Cellulitis op de buik, met name in het onderste gedeelte, wordt vaak gekoppeld aan spijsverteringsstoornissen. Vaak blijkt ook dat veel vrouwen met buik-cellulite een prikkelbare darm, constipatie of leveraandoeningen hebben.

Voorzijde van de dij: Deze vorm van cellulite heeft meestal hardere stukken vet door te weinig beweging van de benen, in aanvulling met verminderde circulatie en een verhoogde vochtdrainage. Bovendien is deze vorm van cellulite is ook vaak gezien bij beide geslachten.

De 4 fases van Cellulite

Fase I
-Bloed microcirculatie, veneuze flow en/of lymfedrainage in de onderhuidse laag worden
aangetast. Minder bloed microcirculatie zorgt voor een verminderde aanvoer van voedingsstoffen en verzwakt het omliggende weefsel, waardoor het
gevoeliger is voor cellulite.
-Vermindering van de veneuze flow vertaalt zich in een hogere vochtretentie en bundeling van het bloed.
-Verminderde lymfedrainage betekent dat lymfevloeistoffen, die normaal gesproken
afvalstoffen uit de cellen vervoeren, opgesloten zitten in het gebied. In dit stadium zijn alle veranderingen nog niet zichtbaar.

Fase II
– Zodra de bloedcirculatie wordt verminderd, worden de haarvaten en aders verzwakt en lekt er bloed weg in het omliggende weefsel. Dit verhoogt de druk in het weefsel en beperkt de afvoer van vloeistoffen nog meer. In dit stadium wordt de huid dikker en gevoeliger. Er kunnen ook verkleuringen of nieuwe kleine adertjes te zien zijn.
– Blauwe plekken ontstaan sneller. Putjes en bobbels
zijn nog niet te zien.

Fase III
– Na een paar maanden van opbouw van lymfevocht in het weefsel zwelt het vetweefsel op en begint het tegen de buitenste huid te duwen.
– In dit stadium zijn de eerste tekenen van knobbeltjes te zien en de huid lijkt op een
“sinaasappelhuid”.

Fase IV
-De stagnerende verplaatsing van het lymfevocht zorgt ervoor dat fibrotische septae
stolt in de dikkere vezels. Cellen zonder zuurstof en voedingsstoffen kunnen ook
worden opgenomen in deze vezels. Hierdoor worden de vezels alleen maar dikker en
beginnen vetcellen op te nemen. Zo vormen zich bobbels.
-De bobbels leveren druk op het omliggende weefsel en verminderen nog meer de
circulatie in het gebied. Vanwege het ontbreken van bloedcirculatie kan de huid
koud aanvoelen.

IV Fibrotische Cellulite

De medische behandeling bestaat hierbij uit meerdere doelstellingen:

1. Verwijderen van bindweefselstrengen (hyaluronidase of Celfina)

2. Behandelen van de cellulite huid (RRS HA Cellutrix)

3. Bevorderen van de circulatie en afvoer (bindweefselmassage, sporten, dieet, AD Cellutrix bodycream)

    +